BOOTJES

<< TERUG NAAR OVERZICHT

<
Coracles, 2006

Coracle

De coracle is een huidboot, een van wilgenteen gevlochten frame wordt bekleed met een koeienhuid. Tegenwoordig wordt canvas met teer gebruikt. De boot wordt met één peddel gevaren. In Ierland en Schotland worden nog steeds verschillende typen coracles gemaakt.
Tijdens de nationale vlechtdagen te Noordwolde vlocht Jan een coracle samen met Jan de Vos en Rien Brinkman. De demonstratie werd afgesloten met een optocht van zes bootjes die op de schouder door het dorp werden gedragen. Onder veel belangstelling werden de coracles in een grote vijver te water gelaten. Hier konden belangstellenden ervaring opdoen met de traditionele voortstuwing: het vooruit wrikken met één peddel.

FOTOREPORTAGE >>
Artikel uit Vlechtersbulletin >>

Het bekleden van een coracleframe
met een koeienhuid van een dikbilkoe

Coracle

Het proces in grote stappen:
  • Huid schoon maken, overtollig vlees en vet wordt weggesneden.
  • Looien bij gemiddelde temperatuur duurt ongeveer 14 dagen duren. Het looien bestaat uit het weken in een aluin /salpeter bad en éénmaal per dag goed omroeren.
  • De nog natte huid moet om de coracle gespannen worden, dat neemt ongeveer halve dag in beslag.
  • Drogen, het liefst in de zon en de wind, duurt een paar dagen afhankelijk van de omstandigheden. Buiten onder een afdakje is aan te bevelen in verband met de geur.

    Bekijk de uitgebreide cursuspagina >>


  • << TERUG NAAR OVERZICHT