VERBORGEN STENEN - BEGRAVEN WOORDEN

<< TERUG NAAR OVERZICHT

Als je iets aan de wilgen hangt neem je er afscheid van. In het voorjaar werd Jan van Schaik benaderd door de Rode Loper om een project over afscheid te maken in samenwerking met De Nieuwe Ooster begraafplaats. De Rode Loper op School wil met kunstprojecten een cultuurband tot stand brengen tussen culturele instellingen en het basisonderwijs in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer.

Het project begon in de zomer van 2004 met een poŽzieles op school. Dichter Jos van Hest praatte en schreef met de kinderen over het thema afscheid nemen. Dat is een ruim begrip: je kunt afscheid nemen van iemand of iets, van een persoon of van een huis, van een dierbaar voorwerp of een gevoel. Jos van Hest las gedichten voor over afscheid en ieder kind schreef zelf een gedicht.

Aan het eind van de les kregen alle kinderen van Jan van Schaik een kiezelsteen. Daarop schreven ze een belangrijk woord uit hun gedicht. Met de stenen maakten ze een kleine tentoonstelling in de klas.

Een week later gingen de kinderen met Jos en Jan naar begraafplaats/gedenkpark De Nieuwe Ooster. Ze kregen een rondleiding langs een aantal bijzondere graven. Bij enkele graven lazen ze hun eigen gedichten voor.Op een speciaal aangewezen plek begroeven de kinderen hun kiezelstenen.Vervolgens maakten de kinderen met beeldend kunstenaar Jan van Schaik herinneringsmonumentjes van takjes, bladeren, bloemen, dennenappels, veren, gekleurd zand.De monumentjes werden gefotografeerd voordat ze zouden zijn vergaan.
In totaal deden 52 kinderen mee. Alle gedichten waren te zien op de tentoonstelling TUSSEN DE BOMEN van De Nieuwe Ooster tijdens het Rode Loper festival in September 2004.
Het project wordt in 2005 met verschillende scholen voortgezet.

Colofon


Het project VERBORGEN STENEN - BEGRAVEN WOORDEN is een samenwerkingsproject tussen De Rode Loper Op School en De Nieuwe Ooster.

Coördinatie:
Machtelt van Thiel (De Rode Loper Op School)
Carla van de Elst (De Nieuwe Ooster)

Docenten:
dichter Jos van Hest
beeldend kunstenaar Jan van Schaik

Basisscholen:
Louise de Coligny, groep 7 (nu groep 8) leerkracht Anneke Meijer
Vijfde Montessori, groep 5/6 (nu 6/7) leerkracht: Esther Valk

Fotografie:
Maurice van der Molen
Bernadet Gerats
Anneke Meijer

Vormgeving en realisatie expositie:
Maurice van der Molen & Jan van Schaik

<< TERUG NAAR OVERZICHT